Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

Ο Slavoj Zizek και το ΣΥΡΙΖΑ

          Δεν ξέρω αν γνωρίζετε τον Slavoj Zizek, αν όχι αξίζει να τον ψάξεις πριν δεις το παρακάτω video. Σε μια σύντομη κουβέντα είναι Ευρωπαίος διανοούμενος, καθηγητής στο επάγγελμα, γενικός μια σπουδαία σύγχρονη πολιτική-φιλοσοφική προσωπικότητα, έχει γράψει σπουδαία πολιτικά βιβλία όπως το "Βία" και προωθεί την σκέψη σε παγκόσμιο επίπεδο. Δίνει επαναστατικό μόρφωμα κατά καιρούς σε εκδηλώσεις, κοινωνικές παρεμβάσεις, συνεντεύξεις και συνελεύσεις που κατά καιρούς συμμετάσχει, όπως έκανε και στο κίνημα Occupy Wall Street.          Δεν θα διαφωνήσω ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες και καπιταλιστές χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως πειραματόζωο, ούτε θα διαφωνήσω στα πολιτικά δεδομένα που παρέδωσε στην παραπάνω ομιλία του, όσον αφορά την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση που θέλει να φέρει το νέο-φιλελεύθερο ρεύμα, ρίχνοντας το επίπεδο ζωής ώστε να κάνει την Ελλάδα ουσιαστικά μια καινούργια Βουλγαρία με φθηνά εργατικά χέρια και πρόσφορο έδαφος στο κεφάλαιο να εκμεταλλευτεί και να κονομήσει περισσότερο. Ούτε θα διαφωνήσω στις πολιτικές του μπηχτές όσον αφορά το ΚΚΕ. Να πάει να γαμηθεί και το ΚΚΕ στην τελική, το περιμένω πως και πως να περιφρουρήσει ξανά την βουλή, το έκανε πιο αποδοτικά και από τα ΜΑΤ και ελπίζω την επόμενη φορά να 'μαι πιο μπροστά και να τους ανοίξω τα κεφάλια. Καλά ως εδώ, αλλά θα διαφωνήσω στο ότι μια τόσο σπουδαία προσωπικότητα όπως ο Zizek κάνει ένα τόσο τεράστιο δημόσιο τσιμπούκι, σε μια οπορτούνα του κερατά που τον βάφτισε και "Radical" -μη χέσω- τον φίλο-ευρωπαίο και υπέρμαχο του ανθρώπινου καπιταλισμού, αλλά παρόλα αυτά, "επαναστατικό", "ριζοσπαστικό", μελλοντικό μας ηγέτη, τον Αλέξη Τσίπρα.

          Δυστυχώς, από ότι κατάλαβα ο Zizek νομίζει ότι ο Τσίπρας είναι ριζοσπαστικός κομμουνιστής και κάργα επαναστάτης. Το οποίο από τις θέσεις και δράσεις του κόμματος του (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. : Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς) που ενώ δηλώνει αριστερά και μάλιστα ριζοσπαστική, εμπεριέχει μέχρι και δεξιές συνιστώσες, φαίνεται ξεκάθαρα ότι πλανάται πλάνην οικτράν. Δεν θα μπω σε εκτενέστερη κριτική ή κράξιμο όσων αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι γιατί τον εκτιμώ ή γιατί πιστεύω στο ελάχιστο στον "επαναστατικό", "ριζοσπαστικό" του χαρακτήρα και αγώνα, αλλά απλά δεν είναι το θέμα μου στην παρούσα ανάρτηση.

          Το θέμα μου είναι ότι ήρθε να μιλήσει στην Ελλάδα, ένας από τους μεγαλύτερους μοντέρνους διανοητές, για να κάνει ένα μεγάλο δημόσιο τσιμπούκι στον Τσίπρα. Ουσιαστικά δεν άκουσα ούτε για κάποια πρόταση, αλλά ούτε για κάποια θέση. Δεν μου δώσε μόρφωμα. Άκουσα για το πόσο γαμάει ο Τσίπρας και την ριζοσπαστική πούτσα του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, άκουσα πράγματα και παρομοιώσεις που είχα ξανακούσει σε παλιότερες και πολύ ανώτερες ομιλίες του Zizek. Προσωπικά απογοητευτικά, περίμενα πολύ περισσότερα από τον Zizek, διότι η κατάσταση στην παρούσα φάση στην Ελλάδα, είναι πολύ κρίσιμη και σηκώνει τρελές πολιτικές αναλύσεις, όχι μια ρηχή διαφήμιση στον ΣΥΡΙΖΑ. Φαντάσου είχα στεναχωρηθεί κιόλας που είχα χάσει την ομιλία. Ακολούθησε ένας κενός και ρηχός λόγος του Τσίπρα, που είπε τις συνηθισμένες πολιτικές φόρμες (πιο ευγενικά, πίπες) που πρέπει να ακουστούν μη ξεχνώντας να τονίσει πολλάκις το πόσο γαμάει ο Zizek που είπε ότι γαμάει ο Τσίπρας, άρα φαντάσου πόσο παίζει να γαμάει εν τέλει.

          Όσον αφορά τώρα τις τωρινές εκλογές, θεωρώ ότι είναι μια ενδιαφέρον περίοδος που κανείς δεν πρέπει να απέχει. Πρέπει οργανωμένα, να αρχίσουμε να ψηφίζουμε στρατηγικά -και όχι κομματικά- και να εκμεταλλευόμαστε αυτά τα πέντε λεπτά "δημοκρατίας" ανά τέσσερα χρόνια, διότι κάθε μέσο που μας δίνετε για να πολεμήσουμε το σύστημα, τις τράπεζες, τα αφεντικά, τον καπιταλισμό και το αστικό κράτος, πρέπει να αξιοποιείται στο έπακρο. Το επαναστατικό μόρφωμα δεν δίνετε από τα κόμματα αλλά από την καθημερινή συναναστροφή και συμμετοχή στις κοινωνικές παρεμβάσεις. Οπότε μην το περιμένεις από εκεί. Δίνετε από σένα σε μένα και από μένα σε σένα κάθε φορά που βάζουμε κάτω τις σκέψεις μας και στύβουμε τα μικρά μας μυαλά για να φτιάξουμε και να γεννήσουμε μεγάλες ιδέες.

          Προσωπικά, πολιτικά σαφώς και δεν με εκφράζει ούτε η κοινοβουλευτική δικτατορία που έχουμε, ούτε κανένα άλλο κόμμα που παρελαύνει στο τσίρκο των εκλογών και της εξουσίας. Αν κάτι ήταν πραγματικά επικίνδυνο, το ίδιο το σύστημα δεν θα το άφηνε να φανεί και να υψώσει κεφάλι. Παρόλα αυτά όπως προείπα, πρέπει να ψηφίζουμε στρατηγικά κάθε περίοδο. Πρέπει να σαμποτάρουμε το εθνικιστικό ρεύμα που έχει ανέβει τελευταία και να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μικρά αριστερά κόμματα μπορούμε εντός βουλής. Δυστυχώς, αυτήν την περίοδο και με τον τρόπο που κινείται η μάζα, κατέληξα ότι το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να ψηφίσω το ΣΥΡΙΖΑ. Θέλοντας να βγει πρώτο κόμμα και να βγάλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, ώστε να επηρεάσει την μάζα στο να απεγκλωβιστεί από το δίπολο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μέχρι και αυτό να αποτύχει. Να καταλάβει ο μέσος ηλίθιος πολίτης, ότι τα αφεντικά και τα κεφάλια αλλάζουν, από αυτό ίσως αργότερα καταλάβει ότι κόβονται κιόλας, τότε με χαρά ίσως να γίνει και ο δήμιος τους.

          Αν ήταν πάντως γενικότερα αν με ρώταγε κάποιος για το τι έγινε στις 03/06/2012 στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ που κάλεσε τον Zizek, θα του έλεγα τα παρακάτω: Ξεκίνησε την ομιλία η παρουσιάστρια της φάσης, με μια αγχωμένη και κακή εισαγωγή, δίνοντας λόγο στον Δουζίνα, όπου με αλαζονεία έδειξε το πόσο κομματόσκυλο του ΣΥΡΙΖΑ είναι, προβάλλοντας στον Zizek σαν επαναστατική λύση και μόρφωμα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σαν απάντηση σε παλιότερη ομιλία και σχολιασμό του Zizek περί κοινωνικών αγώνων. Αστείο ότι πριν από λίγο ανέλυε για το πόσο ταπεινός και κατά της αλαζονείας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνέχισε λέγοντας κάποια σωστά πράγματα, για τον τρόπο που οι ευρωπαϊκές τράπεζες πάνε να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, τα οποία είπε καλύτερα και πιο δομημένα ο Zizek πιο μετά. Έδωσε τον λόγο στην αγχωμένη παρουσιάστρια που παρουσίασε τον Zizek πριν αρχίσει την ομιλία του. Ο Zizek μίλησε στα αγγλικά και είχε μια κακή διερμηνέα, συμπέρασμα που έβγαλα από τα πενιχρά αγγλικά που ξέρω εφόσον μετέφραζε πολλές φορές λάθος και άλλες φορές ελλιπής την ομιλία του Zizek, αλλά μου άρεσαν οι αλλεπάλληλοι οργασμοί της σε κάθε στοματικό που έκανε ο Zizek στον Τσίπρα. Προσωπικά με καύλωσε. Αφού τέλειωσε ο Zizek, τέλειωσε και η δερμηνέας (τέλειωσα και εγώ) και πήρε το λόγο ο Τσίπρας για να ανταποδώσει το τσιμπούκι και να πει τα συνηθισμένα κοινότυπα πράγματα που θα έπρεπε να πει ένας αριστερός πολιτικός κλείνοντας το πανηγύρι.

          Παραθέτω το video. Αν διάβασες το κείμενο μου, θεωρώ ότι οφείλεις να το δεις και το video, ώστε αν κάνω λάθος να με διορθώσεις. Έτσι μόνο θα γίνουμε καλύτεροι και θα εξελιχτούμε, ώστε να μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη και πιο ανθρωποκεντρική κοινωνία. Τα λέμε στους δρόμους.

3 σχόλια:

 1. 1) Αμφισβητω την επαναστατικοτητα ενος ανθρωπου που παραμελει την φυσικη ευρωστια. Εκτος αν γινεται επανασταση αποκλειστικα μεσω του λογου και δεν το ξερω.
  2)Οι ακροατες στο 2ο βιντεο επαναλαμβανουν τις φρασεις του Ζιζεκ λες και ειναι μελη καποιας θρησκευτικης σεκτας και ο Ζιζεκ ειναι ο προφητης τους.
  3)Η ελευθερια των ατόμων να θετουν τις αξίες τους μας οδηγει αναποδραστα στο να υπαρχει μια μεριδα απογοητευμένων.
  4)Αντιπροσωπευτικη δεν μπορει να ειναι η λαικη εξουσια. Αν θες κατι να γινει σωστα πρεπει να το κανεις μονος σου και να μην βαζεις μπροστα ιντελεκτσουαλς και ευγενικους να κανουν την δουλειά σου. Βασικα ειναι ματαιο αλλα τελος παντων. Η ελπιδα ειναι καλο ναρκωτικο. Παλι καλα που υπαρχει και αυτη και την παλευουμε καπως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. 1) Prosopika pisteyo oti h epanastaso xekinaei kai katalagi ston politiko logo.
  2) Apo oso gnorizo to kanan se opoidipote omiliti, ginotan gia na akougete ti leei xekathara kai na prosexoun oloi ton logo ton omiliton.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. τελικά μάπα το καρπουζι του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το "αριστεριλίκι" που πούλησε έυστοχα ο Τσίπρας με την παρέα του έφεραν την εξαθλίωση τα capitals controls και το μνημόνιο3 και τους εφαρμοστικούς νόμους που τα ψηφίζει ΜΑΖΙ με τους άλλους απατεώνες της ΝΔ και του ΠΑ.ΣΟΚ!!!
  Στην ουσία ο Τσίπρας έκανε την "αρπακτή¨" της ζωής του!!!
  Ο ορισμός του ΟΠΟΡΤΟΥΝΑ που έλεγε και ο μεγάλος Λένιν

  ΑπάντησηΔιαγραφή