Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012

Casus Belli (short-film) by Γιώργος Ζώης

          Το "Casus Belli" είναι λατινική έκφραση και ουσιαστικά σημαίνει "Αιτία πολέμου", δηλαδή ο λόγος για να κηρύξεις πόλεμο σε κάποιον. Εν αντιθέσει με την ιμπεριαλιστική νοοτροπία που συνήθως το casus belli είναι μια πρόφαση και άλλοτε ένα τέχνασμα, για να κηρυχτεί κάποιος πόλεμος για οικονομικά συμφέροντα και εδαφική κυριαρχία (παραδείγματα υπάρχουν άπειρα στην αρχαία εποχή, αλλά και στο σήμερα), στο συγκεκριμένο short-film περιγράφει το πιο καθημερινό και λογικό αίτιο πολέμου, την κοινωνική εξαθλίωση, που πηγάζει από την ταξική ανισότητα.


          Όλα είναι ένας γαμημένος κύκλος και όσοι δεν το ξέρουν, καλό θα ήτανε να το χωνέψουν. Η πτώση είναι καθημερινή και δεν θα αργήσει η ώρα, που παρέα με τους μισθούς, θα πέφτουν και κεφάλια.

          Την ταινία μου την πρότεινε το καμένο χαρτί, δεν την βρήκα μόνος και δεν έχω ξανακούσει ή δει κάτι από τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη. Αν κάποιος έχει στα υπόψη του κάτι καλό, ας το μοιραστεί.

5 σχόλια:

 1. http://www.youtube.com/watch?v=Oi5wtQzcxcg

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ωραιο!
  αλλα δεν ξερω, δεν εχω πειστει οτι 'θ'αρχισουν να πεφτουν κεφαλια'..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. το θεμα ειναι πως αν δεν συνειδητοποιησει το ''ευρυ'' κοινο οτι τα πραγματα παμε κατα διαολου δεν προκειται να πεσουν κεφαλια. και αυτη η συνειδητοποιηση θα αργησει πιστευω να ερθει. πρωτα θα αρχισει να πεθαινει κοσμος απο την πεινα και μετα θα αρχισουν να πεφτουν κεφαλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή