Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018

Project02: Ξένος στη Ρώμη ΙΙ: Φυλακή

          
          Δεκέμβρης του 2018, κι ο μήνας 17. Σαν σήμερα πριν τρία χρόνια κυκλοφόρησε το "Ξένος στη Ρώμη Ι: Περιθώριο", το πρώτο κομμάτι της τριλογίας. Σήμερα το μίασμα γίνεται 8 χρονών και θέλοντας να τιμήσω αυτήν την επέτειο, σας χαρίζω το "Ξένος στη Ρώμη ΙΙ: Φυλακή".

          Το "ΞΣΡ2" είναι ένας κοινωνικοπολιτικός και βιωματικός δίσκος, πάνω από instrumentals, γραμμένος το 2013 και αποτελεί το δεύτερο κομμάτι της τριλογίας "Ξένος στη Ρώμη". Ήθελα να γίνει μια πλήρως επαγγελματική δουλειά, για αυτό και μπήκα στην διαδικασία να αγοράσω όλα τα βινύλια που εμπεριείχαν μέσα τα instrumentals που χρησιμοποίησα όπως ακριβώς με το ΞΣΡ1, δίνοντας έτσι μια πιο αναλογική αισθητική στο αποτέλεσμα*. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε το 2013 στην Θεσσαλονίκη, στο αυτοοργανομένο studio ΒΟΟΜ ΜΠΑΜ LX. Όπου έμεινε καταχωνιασμένος στο σκληρό μου μέχρι να γίνουν οι μίξεις. Φτάνοντας στο 2018, έκανα κάποιες μικρές διορθωτικές ηχογραφήσεις και αλλαγές στο Pineline Music Lab, και παρέδωσα κανάλια στον Mastercat όπου φιλοτέχνησε την μίξη και το master.

*Και καλύτερα claims στους παγκόσμιους γυπαετούς των δισκογραφικών εταιριών.


          Ερχόμενος στο σήμερα, ο δίσκος βγαίνει πρακτικά 5 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του, ένα μεγάλο μα αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να έχω κάνει την αυτοκριτική μου για την επιλογή μου, και να καταλήγω ότι, είναι ένα σημαντικό project στο ιστορικό συνεχές της τέχνης μου. Απολαύστε λοιπόν τη φυλακή, όπως την βίωσε το μίασμα της Ρώμης.


          Για την δημιουργία των γραφιστικών: Κατασκευάστηκε καπελάκι από τη Happiness και τον Σκλάβο, Παίξαμε με τα αρκουδάκια τα όποια φωτογράφησε ο Χάρης Septum και φιλοτέχνησε για να χρησιμοποιηθούν για τα γραφιστικά. Μετά, ζήτησα κάποιες τελευταίες πινελιές από τον Σκλάβο για το booklet. Τέλος, η Happiness και ο Σκλάβος έστησαν τα εξώφυλλα και το booklet στην τελική τους μορφή, φτιάχνοντας την συνέχεια της ιστορίας του "ΞΣΡ1". Για τυχών ορθογραφικά πυροβολείτε τον αξιαγάπητο Zod. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που έτρεξε για την δουλειά μου, και χαίρομαι ιδιαιτέρως που όλοι τους αποτελούν περήφανες ακτίνες στον κύκλο μου.


υ.γ.
Ευχαριστώ τον Θοδωρή για τα lyrics video.

          Ο δίσκος αποτελεί την Τρίτη κυκλοφορία μου και σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Θα ήθελα να ενημερώσω ότι ο δίσκος διατίθεται σε φυσική μορφή, σε jewel case και 16σέλιδο booklet με 5 ευρώ προτεινόμενο αντίτιμο, για όσους θέλουν να στηρίξουν οικονομικά την τέχνη μου και θέλουν να δουν επερχόμενες δουλειές. Βάζω ως προτεραιότητα την προσωπική επαφή με τα άτομα, για αυτό και θα προτιμήσω την διακίνηση της φυσικής κόπιας του δίσκου χέρι με χέρι, όπου αυτό είναι δυνατό. Όποιος ενδιαφέρεται για το δίσκο, μπορεί να στείλει στο tomiasma@hotmail.com

Εδώ κρίνω απαραίτητο να ειπωθούν δυο λόγια για το αντίτιμο σαν θεσμός, λόγω της ευρύτερα διαδεδομένης δαιμονοποίησης του. Για αυτό και παραθέτω το αντίστοιχο κείμενο από την κοπή του δίσκου.


          "Ξεκαθαρίζεται ρητά ότι το περιεχόμενο δεν είναι προς πώληση. Αυτό σημαίνει πως το αντίτιμο που καλείται το άτομο να διαθέσει είναι για το υλικό που κρατάει στα χέρια του, δηλαδή για τη φυσική μορφή του δίσκου και μόνο. Σαφώς, το αντίτιμο ως θεσμός κουβαλάει, ως έναν βαθμό, τον αποκλεισμό των ατόμων από τη δημιουργία, αλλά, από τη στιγμή που ο δίσκος διατίθεται ελεύθερα και μέσω internet, ο αποκλεισμός παραμένει μόνο στον "συλλεκτικό/υλικό" τομέα, αν προφανώς το άτομο έχει την "τύχη" να έχει καλυμμένες τις πρωταρχικές ανάγκες της πυραμίδας του Maslow. Η σοβαρή ανάλυση και κριτική του συνολικού θεσμού του αντιτίμου αντανακλάται στην καθημερινή οικονομική βία των εκμεταλλευτικών και κυριαρχικών δομών και φτάνει μέχρι τα ταμεία οικονομικής ενίσχυσης και αλληλεγγύης. Το ιδανικό θα ήταν κάθε υλικό να διατίθεται ελεύθερα και κάθε άτομο να δίνει όσα μπορεί ή όσα θέλει, καθώς δεν έχουμε όλοι την ίδια οικονομική "άνεση". Είναι η ιδεατή περίπτωση που προϋποθέτει την απελευθερωμένη από οικονομικούς παράγοντες δημιουργία. Στην περίπτωση των "Ξένος στη Ρώμη", υπήρχαν συγκεκριμένες τιμές κοπής, βινυλίων, ηχογραφήσεων, μεταφοράς, κ.ά., δηλαδή ένα συνολικό κόστος τετραψήφιο, που καλέστηκα να το καλύψω από το βιοποριστικό μου ταμείο. Ο δίσκος δε διατίθεται στην τιμή κόστους, διότι ο σκοπός της κοπής του είναι να παράξει κέρδος. Κέρδος το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των εξόδων παραγωγής του, την κάλυψη εξόδων επόμενων projects, την αύξηση της υλικοτεχνικής αυτονομίας ως προς την (ανά)παραγωγή τέχνης, καθώς και την κάλυψη βιοποριστικών αναγκών. Αντιλαμβάνομαι την τέχνη μου ως βιωματική και ως φορέα της εξεγερτικής συνείδησης. Στον λόγο μου συμβολοποιείται ο πόλεμος με το υπάρχον σε κάθε του έκφανση. Είναι ό,τι μου δώσαν‘ να ζήσω, στραμμένο στα κεφάλια τους."


Ο δίσκος ανέβηκε στο soundcloud και στο youtube. Συντομα link για download.

Ανέβηκε άρθρο για τον δίσκο στην κεντρική του hiphop.gr. Ευχαριστώ πολύ τον b_ για το ενδιαφέρον και την στήριξη! Παραθέτω link.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου