Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Project00: Ρώμη

         
          Η Ρώμη αποτελείται από το σφάλμα και το μίασμα. Δημιουργήθηκε αρχές με μέσα του 2008 και έβγαλε προς τα έξω την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά της στα τέλη του 2010, τον ομώνυμο δίσκο "Ρώμη". Μέχρι τότε προς τα έξω είχαμε βγάλει μόνο ένα ακυκλοφόρητο κομμάτι την “Κατάρα”. Όπως το είχε χαρακτηρίσει ένα παλικάρι, το "δέκατο τρίτο" κομμάτι της Ρώμης. Ανήλικοι τότε στο μυαλό και πωρωμένοι μέχρι αηδίας όταν φτιάχναμε το δίσκο, αλλά μέχρι να βγει προς τα έξω νιώθαμε και οι δυο τριάντα χρονών και κουρασμένοι. Ο δίσκος τέλειωσε, διαλύθηκε και ξαναχτίστηκε από την αρχή δυο φορές. Τελικά αποφασίσαμε να μας κάνει ο Ανδρείκελος μίξη και mastering και μπήκαμε στο studio "Ήχοτρον". Τέλος, κόπηκε σε λίγα αντίτυπα με την βοήθεια της "Gasmask Media" και διακινήθηκε χέρι με χέρι και με λίγες αντικαταβολές με μικρό αντίτιμο.

          Αυστηρά κοινωνικοπολιτικό ραπ, αυτό που λένε έξω, "Conscious rap". Δώδεκα κομμάτια, όλα (για μας) ένα κι ένα και επιλεγμένα για συγκεκριμένους λόγους στην συγκεκριμένη σειρά που τα τοποθετήσαμε. Πολύ δουλεμένος από πλευρά μας δηλαδή και με πολύ αγάπη και σεβασμό, για αυτό και προτιμήσαμε να το διακινήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο. Δεκαεξασέλιδο booklet με όλους τους στίχους, δυο κείμενα και τέσσερις φωτογραφίες, ευχαριστίες, χαιρετισμούς και επικοινωνία.

          Για τον δίσκο έγιναν πολλές κουβέντες και πολλά σχέδια, πολύ κάψιμο. Συνδιαμόρφωση ιδεών και ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων σαν ένα. Με τους τσακωμούς μας και όλα, πάντα στο πρόγραμμα. Όμορφες αναμνήσεις και όμορφες εποχές. Βλέπεις σχεδιάζαμε να κάνουμε πολλά με αυτόν τον δίσκο, αλλά δυστυχώς μείναν στην μέση. Κρατώ τα όμορφα, κανε το ίδιο. Η Ρώμη συνεχίζει να καίγεται.

"Φτιάξαμε έναν δίσκο διαμάντι μόνο από λάσπη"
            Έγινε πρόσφατα μια δισκοκριτική για την Ρώμη. Ευχαριστώ το παιδί για το ενδιαφέρον και την στήριξη. Παραθέτω link. 

8 σχόλια:

  1. ακομα και αν τα σωματα της γινουνε λιπασμα,ακομα και αν τα κτιρια της βαφτουν με χρωματα του παραδεισου,ακομα και αν ο οχετος της παψει να βρωμαει,οι ρωμαιοι της δεν θα ησυχασουν μεχρι να την καψουν!

    αλητης ανεντιμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. που μπορω να το βρω εχω φαει τον κοσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. an efages ton kosmo tote psaxe mesa sou kai tha ton bris.

      Διαγραφή
    2. @Anonime

      Epidi mpori na fanike alazoniki h proigoumeni mou apantisi, eno den aposkopoysa sto na eironeyto kai mias kai tin xanadiabasa theoro pos tha itan sosto na epanaprosdioriso tin apantisi mou.

      H Rwmh diakinithike apo mena aystira xeri me xeri. Sigoyra kapoy sthn polh soy an meneis kapoy kentrika iparxi kapoios pou tha mporesi na stin dosi an tin psaxnis.

      Distixos h Rwmh einai anebasmenh sto youtube, dixos tin adeia mou kai dixos na to egkrino. Opote mporis kai meso internet pleon na thn akousis.

      kali sinexia.

      Διαγραφή
  3. giati den egrinis to na iparxi sto internet i romi?? kai apo oti exo katalabi kamia sou doulia?? kai ti pezi me sena kai tous jolly roger kai theatro dromou?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ανώνυμε

      Η Ρώμη ήταν ένας δίσκος που αποσκοπούσε στο να δημιουργήσει ένα δίκτυο ανθρώπων με στόχο την συλλογικοποίηση της ιδέας της Ρώμης (σαν δίσκος, πρόταγμα), που ήταν η εξέγερση έναντι κάθε μορφής εκμετάλλευσης και κυριαρχίας. (Αυτήν την κυριαρχική και εκμεταλλευτική κοινωνία ονόμασα Ρώμη.)

      Για να επιτευχθεί αυτό, χρειαζόταν η διαπροσωπική επαφή κατά την διακίνηση και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ πομπού και δέκτη σπάζοντας κάθε μορφή ιεραρχίας μεταξύ του δημιουργού, του έργου και του ακροατή. Καθόμασταν σε ένα τραπέζι, μιλάγαμε, σου έδινα τον δίσκο, με ρώταγες πράγματα, σε γνώριζα, με γνώριζες και βρίσκαμε αν είχαμε κοινές οπτικές για να κάνουμε κάτι από κοινού σε πολιτικό επίπεδο, είτε τέχνη, είτε δράση, είτε ακτιβισμό, είτε οτιδήποτε. Δεν έμενε σε μια λογική ακούω από το youtube κλεισμένος σπίτι μου με την κατάθλιψη μου, μένοντας παθητικός καταπιεσμένος στο υπάρχον, ή ακόμη χειρότερα, ακούω και έχω την αποψάρα μου για κάτι που δεν αγγίζω ούτε στην επιφάνεια.

      Για τους παραπάνω λόγους διακινήθηκε χέρι με χέρι, τώρα πάμε στο σήμερα που η Ρώμη σαν συγκρότημα είναι διαλυμένη γιατί να μην υπάρχει στο internet. Γιατί εγώ δεν έχω καμία επαφή με το σφάλμα, ούτε καλλιτεχνική, ούτε πολιτική, ούτε σαν άτομο, ούτε σαν άνθρωπος. Γιατί εχθρεύομαι ότι πρεσβεύει και γιατί ο ίδιος λερώνει την ιδέα της Ρώμης σαν ύπαρξη. Από την στιγμή που ο δίσκος δεν μπορεί λόγο των συνθηκών να δημιουργήσει το κίνημα που αποσκοπούσε μέσω του δικτύου που ανέφερα, δεν με ενδιαφέρει να διακινηθεί μέσα από το internet. Δεν δέχομαι να minimάρω την δράση μου σε μια λογική "ακόμη ένας δίσκος του κιλού" που δεν ήταν.

      Γενικά αυτή είναι η θέση μου πάνω σε αυτόν τον δίσκο (Ρώμη). Σε έναν επερχόμενο δίσκο μπορεί και να τον ανέβαζα γιατί θα διαφοροποιούνταν η στόχευση του δίσκου.

      Όσων αφορά το Θέατρο Δρόμου και τους Jolly Roger, έχω μιλήσει εδώ μέσα κατά καιρούς πιο αναλυτικά, έχω εξηγήσει πάρα πολλά, μια αναδρομή σε παλιότερες αναρτήσεις, ανακοινώσεις και σχόλια θα σε κατατοπίσουν καλύτερα. Πάντως έχω τοποθετηθεί σαφέστατα.

      Διαγραφή
  4. τι εγινε ρε μαλακες μεταξυ σαςςςς??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ανώνυμε

      http://tomiasma.blogspot.gr/2017/02/blog-post.html

      "Έσπασα την "ΡΩΜΗ" όταν ζήτησες ποσοστά!"

      Διαγραφή