Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Το κάλεσμα της Ρώμης


          Αυτό το κείμενο θα το βρεις στο booklet της Ρώμης. Το είχαμε γράψει με σκοπό να τραβήξουμε κόσμο προς εμάς, κόσμο που δεν μπορούσαμε να βρούμε, να του πούμε να έρθει να μας βρει. Κι αν κάποιος, έχει κοινές σκέψεις και στόχους με μας, να φτιάξουμε όλοι παρέα κάτι μεγάλο. Μιλάει λοιπόν για την κολεκτίβα στην οποία στοχεύαμε σαν Ρώμη και θέλαμε να πετύχουμε. Ακόμα κι αν εμείς, δεν τα καταφέραμε(ή δεν τα καταφέραμε ακόμα) να την χτίσουμε, κάναμε κάτι. Δώσαμε αυτή την τροφή για σκέψη, γιατί κάποιος πρέπει να το φτιάξει. Αποφάσισα να ανεβάσω το κείμενο, γιατί αυτή είναι η ιδέα και ίσως ο τελικός λόγος που βγάλαμε τον δίσκο (αφού η σχέση μας όταν βγήκε εν τέλει ο δίσκος, ήταν ήδη διαλυμένη). Προσωπικά είμαι πάντα ανοικτός προς συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών. Παραθέτω και την τωρινή επικοινωνία και το blog του Ανέμη στο τέλος.


            Με τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων , δε θα μπορούσαμε να λέμε ότι έχουμε πολιτικοποιημένο λόγο αν δεν είχαμε μια σαφή αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Ο εχθρός μας βέβαια δεν βρίσκεται μόνο στις πολυεθνικές και στις τράπεζες, αλλά και στην υποκρισία, στις παγιωμένες αντιλήψεις, στους μπάτσους στο κεφάλι μας, στον εργάτη που δεν ονειρεύεται να ρίξει τα αφεντικά του αλλά να γίνει ο ίδιος αφεντικό, σε 'οσους τους δόθηκε μια ευκαιρία να αντιδράσουν και μείναν πίσω.

           Για μας το ραπ είναι πρωτίστως λόγος. Επομένως το ραπ δεν είναι σκοπός, είναι το μέσο, είναι το δημιουργικό όπλο μας απέναντι στη βλακεία που μας περιβάλλει, ο τρόπος να βρεθούμε σε επαφή με άτομα που σκέφτονται σαν κι εμάς για να βρούμε από κοινού διεξόδους διαφυγής ή αντεπίθεσης. Τοποθετούμε τις ρίζες του ραπ πολύ πιο πριν από εκεί που τους τοποθετεί η μουσική βιομηχανία, για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το ραπ γεννήθηκε και είναι "μουσική για πάρτυ".

           Από τη στιγμή λοιπόν που δεν ασχοληθήκαμε με αυτό τον τρόπο έκφρασης για να πλουτίσουμε,(όχι ότι θα μας χάλαγε), αλλά για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, δε διαπραγματευόμαστε στο ελάχιστο την αξιοπρέπεια του εγχειρήματος. Με άλλα λόγια θέλουμε, όσο περνάει από το χέρι μας, να το κρατήσουμε αγνό και απαλλαγμένο από συμπεριφορές υποκρισίας, βλακείας και ματαιοδοξίας, συμπτώματα δυστυχώς ευρέως διαδεδομένα στους κύκλους της ελληνικής "χιπ χοπ κοινότητας" (και όχι μόνο).

           Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, και κατανοώντας ότι καλύτερα να πράττουμε παρά να περιμένουμε τον από μηχανής θεό, καλούμε τα άτομα που συμμερίζονται τις ιδέες μας να έρθουν σε επαφή μαζί μας με σκοπό το στήσιμο μιας ραπ κολεκτίβας. Μιας ομάδας δηλαδή ατόμων που ασχολούνται με το ραπ (ή με μουσική που στηρίζεται στο λόγο γενικότερα), με το video, κλπ. ή που απλώς θέλουν να στηρίξουν το εγχείρημα. Μέσα από αυτή την ομάδα θα μας δοθεί η ευκαιρία να δημιουργούμε από κοινού μουσική με τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία αξιοπρέπεια και με τις λιγότερες δυνατές εκπτώσεις σε ποιότητα, να κάνουμε περισσότερες και καλύτερες συναυλίες, να βγάζουμε συχνότερα δίσκους με μουσική που γουστάρουμε. Δε θέλουμε απλά άρνηση απέναντι στην υπόλοιπη χιπ-χοπ κοινότητα και εσωστρέφεια, αλλά δημιουργικότητα, κόσμο με ανοιχτό μυαλό που να συζητά και αντιπρόταση. Να στήσουμε μια κολεκτίβα με σαφές αντικαπιταλιστικό υπόβαθρο που να βγάζει ραπ αιχμηρό και δυνατό, που να τροφοδοτείται από και να τροφοδοτεί τον διάλογο, απαλλαγμένη από τη γενικότερη βλακεία και την αναπαραγωγή των κλισέ της "πολιτικής μουσικής" και της οριοθετημένης από τους πάνω κοινής λογικής.

          Όσοι νιώθετε τα ίδια με μας και το λέει η καρδιά σας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα παρακάτω email για να βρεθούμε και να συζητήσουμε.

          -- tosfalma@hotmail.com
          -- tomiasma@hotmail.com
          -- aitiokaiapotelesma.blogspot.com
          -- tomiasma.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου