Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Αισθητική παρέμβαση σε αγάλματα (21/02/2016)

Αναδημοσίευση από το blog του Οχετού:

Τα σκιάχτρα του κυρίαρχου πολιτισμού αποτυπώνονται σε μάρμαρο, σφυρηλατούνται από την οικονομική και κρατική υπεροχή, και στοιχειώνουν τις συνειδήσεις με το ψύχος, τη σοβαροφάνεια, την ευπρέπεια και την άχρονη ακινησία τους. Ανάγονται σε σύμβολα λόγω της αποδοχής τους από το κάθε κυρίαρχο σύστημα, καθώς ουσιαστικά το αναπαράγουν, προωθώντας τις αξίες οι οποίες το συνιστούν. Τα είδωλα της κάθε εποχής διαμορφώνουν, με θεαματικούς όρους, την εκάστοτε παράδοση, ορίζοντας προορισμούς και μέσα, Ιθάκες και ταξίδια.

Επιτιθόμαστε ανοιχτά στις παραδόσεις που διαιωνίζουν την ηθική εξουσιαστή και σκλάβου, αφέντη και υποτακτικού, και κάθε σύμβολό τους μας είναι εχθρικό. Μέσα στον πολιτισμό των όσιων και των ιερών, επιλέγουμε να είμαστε βλάσφημοι και εικονοκλάστες. Στα πλαίσια αυτής της επιλογής, προχωρήσαμε στη μετουσίωση 5 αγαλμάτων-ειδώλων, στο κέντρο της Αθήνας, μέσω της αισθητικής παρέμβασης.

ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΔΩΛΩΝ ΤΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Βίντεο από τη δράση:




Επιμέλεια εικόνας: Κάτω Θρώσκω
Επιμέλεια ήχου: zod

Τζωρτζ Κάνινγκ (1770 – 1827)
Αρχικά υπουργός εξωτερικών της μεγάλης βρετανίας και μετέπειτα πρωθυπουργός για μικρό χρονικό διάστημα, ο Κάνινγκ ήταν φημισμένος φιλέλλην και υποστηρικτής της ανεξαρτησίας του ελληνικού έθνους. Το 1800 παντρεύτηκε με την κόρη του στρατηγού Τζων Σκοτ, ο οποίος είχε μεγάλη περιουσία στην Ινδία. Το 1821, ο Κάνινγκ διορίζεται κυβερνήτης της Ινδίας. Το 1827 πεθαίνει από πνευμονία. Άφησε πίσω του το υψίστου ομορφιάς απόφθεγμα »Ευχαριστώ τον Θεό, που η τύχη μου είναι συνυφασμένη με την τύχη της ανθρωπότητας.». Σκεφτήκαμε λοιπόν να προσφέρουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην εξαιρετική αυτή προσωπικότητα, χαρίζοντάς του έναν πιο ιδιαίτερο θάνατο. Στο άγαλμά του, που δεσπόζει στην ομώνυμη πλατεία, του φορέσαμε μια γραβάτα ως θηλιά. Πλέον η πνευμονία γιατρεύεται με φάρμακα, ο αστισμός όμως μόνο με αυτοκτονία.

Βλάσης Γαβριηλίδης (1848 – 1920)
Χαρακτηρίζεται ως πατέρας της δημοσιογραφίας στην ελλάδα. Πολιτικάντικο μυαλό, καθώς ήταν, ο Γαβριηλήδης αρχικά διατηρούσε στενές επαφές με τον Τρικούπη, στη συνέχεια υποστήριζε ένθερμα τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στον »ύψιστο» βασιλιά Γεώργιο Α’, ενώ εν τέλει τάχθηκε υπέρ της πολιτικής του Βενιζέλου. Καθώς δεν είχε συμπαγή πολιτική ύπαρξη, ακολουθώντας κλασική δημοσιογραφίστικη τακτική, ίπτατο σα φάντασμα από την πολιτική του ενός εξουσιαστή στον άλλον. Έτσι κι εμείς, θέλοντας να τον βοηθήσουμε στο ταξίδι του, χαρίσαμε στο άγαλμά του, που βρίσκεται στην Κλαυθμώνος, ένα φαντασμα-γορικό, κίτρινο σεντόνι, για να τονίζει την πραγματική του υπόσταση.

Παναγιώτης Κανελλόπουλος (1902 – 1986)
Υποστηρικτής της αβασίλευτης δημοκρατίας, επιδίωκε την εθνική συμφιλίωση, την παύση του διχασμού, για την ανοικοδόμηση του ελληνικού έθνους. Ο κατά τα άλλα αντιστασιακός Κανελλόπουλος φημίζεται για το ότι αποκάλεσε τη Μακρόνησο ως »νέο παρθενώνα», τον τόπο εξορίας ως σημαντικό μνημείο του ελληνισμού. Στα μεταπολεμικά χρόνια, ανέλεβε ανά διαστήματα κυβερνητικές θέσεις, διετέλεσε 2 φορές πρωθυπουργός για μικρό χρονικό διάστημα (1945 και 1967 – τελευταίος πρωθυπουργός πριν τη χούντα, στην οποία και εναντιώθηκε), καταλήγοντας το 1977 εκλεγμένος ανεξάρτητος βουλευτής σε συνεργασία με τη νέα δημοκρατία. Θέλοντας να »στηρίξουμε» αυτόν τον δημοκράτη αντιφασίστα, βρήκαμε την προτομή του στη δεξιά πλευρά απ’ την πρυτανεία και του χαρίσαμε ένα φουτεράκι, για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, και μια μπαλακλάβα »για να τον κοιτάν στα μάτια». Με τα νέα του αξεσουάρ, ευελπιστούμε ότι θα ξαναβγεί στα χνάρια του αντιφασιστικού αγώνα, να μοιράσει κανα κουτουλίδι σε καναν φασίστα, να θυμηθεί τα παλιά.

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)
Μέγας λόγιος, δάσκαλος του »ύψιστου» ελληνικού γένους, εκπρόσωπος του νεοελληνικού διαφωτισμού, ορθόδοξος χριστιανός, υποστηρικτής της αγνής ελληνικής καθαρεύουσας -απαλλαγμένης από τα »μιαρά» ξενικά στοιχεία- ο Κοραής, ως περήφανος πατριώτης, επιδίωκε την πνευματική ανάπτυξη του έθνους, εκδίδοντας και μεταφράζοντας βιβλία αρχαία ελληνικά, διαφωτιστικά και θεολογικά. Απεικονισμένος πλέον ως άγαλμα μπροστά απ’ την πρυτανεία, στέκεται καθιστός, με ένα βιβλίο στο ένα χέρι. Σκεφτήκαμε πως τόσο καιρό θα έχει βαρεθεί να κρατά το βιβλίο στην ίδια σελίδα, οπότε του κολλήσαμε ένα κείμενο ενάντια στον νόμο για τις ειδικές συνθήκες κράτησης. Πέρα από αυτό, του προσφέραμε στο άλλο χέρι ένα »κοκταίηλ», με το στουπί του, και, επειδή γύρω οι κάμερες είναι πολλές και οι τουρίστες ενοχλητικοί, του χαρίσαμε ένα full face για να την παλεύει.

Ιωάννης Καποδίστριας (1776 -1831)
Αρχικά υπουργός εξωτερικών της ρωσίας και έπειτα πρώτος κυβερνήτης της ελλάδας υπό την επιτήρηση των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, προώθησε μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση των κρατικών μηχανισμών, όπως δημιουργία τακτικού στρατού, ίδρυση της στρατιωτικής σχολής ευελπίδων, του εθνικού νομισματοκοπείου και της εθνικής χρηματιστικής τράπεζας, δημιουργία νομικού πλαισίου, εισαγωγή της πατάτας κλπ. Στα πλαίσια της εσωτερικής »τάξεως και ασφαλείας», προχώρησε σε φίμωση του αντικυβερνητικού τύπου της εποχής και δίωξη των εκδοτών του. Το άγαλμά του στολίζει την πρυτανεία, δίπλα από τον Κοραή. Του κάναμε δώρο στο πιάτο το αγαθό που εισήγαγε, προτηγανισμένο σε παρθένο ηλιέλαιο, και, για να τον βοηθήσουμε να γευτεί τον σύγχρονο πολιτισμό, του δέσαμε το στόμα μ’ ένα φίμωτρο.

αναρχική ομάδα τέχνης Οχετός
oxetos@riseup.net

4 σχόλια:

  1. epitelous, afto pou xronia perimene to elliniko ethnos. Oi anarxo-midenistes atenistas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ανώνυμε

      Το λαμπρό εκάστοτε έθνος και τα εθνίκια του, χρόνια περιμένουν μια σφαίρα στο άδειο τους κεφάλι. Γαμημένε.

      Διαγραφή
  2. οταν οι γυφτοι βανδαλιζουν και νομιζουν οτι εγιναν καλλιτεχνες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ανωνυμε

      Οταν οι φασιστες μαθαν γραματικη και νομιζουν οτι μπορουν να σκεφτουν και να συνταξουν.

      Διαγραφή